keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Zimbabwessa on maailman eniten miljönäärejä

Zimbabwe on eteläisen Afrikan maa. Zimbabwe on jokseenkin "Suomen kokoinen". Zimbabwen pinta-ala on 393 000 neliökilometriä ja asukkaita on maassa on 13 miljoona. Maa julistautui itsenäiseksi Rhodesiasta 1965 ja itsenäisyys tunnustettiin 1980. Presidentti Robert Mukaben toiminta on romahduttanut maan talouden. Zimbabwe on yksi maailman köyhimmistä valtioista.

Ulkoasianministeriön 15.9.2008 päivätty matkustustiedote kertoo mm. että tilanne maassa on erittäin kireä ja väkivaltaisuuksia esiintyy. Ulkoasiainministeriö kehottaa välttämään muuta kuin aivan pakollista matkustamista. Mm. puute perushyödykkeistä on johtanut rikollisuuden lisääntymiseen. Maassa on pula polttoaineesta. Autokaappaukset ovat mahdollisia. Yli 20 %:lla yli 14-vuotiaista on hiv-tartunta. Homoseksualismin osoittamisesta julkisella paikalla voi seurata vankeutta.

Zimbabwe on talouselämää seuranneille tullut viime aikoina tunnetuksi hurjasta inflaatiosta. Inflaatio tarkoittaa rahan arvon alenemista. Inflaatio Suomessa on viime aikoina ollut 2-4 % luokkaan/vuosi. Tämä tarkoittaa sitä, että kun vuosi sitten sait sadalla eurolla sata pähkinää, niin tänään pähkinöitä saakin enää 96-98.

Zimbabwessa inflaatio oli vuoden 2008 lopulla 231 miljoonaa prosenttia. Zimbabwen inflaatiotilannetta kutsutaan hyperinflaatioksi. Heinäkuussa 2008 maassa otettiin käyttöön sadan miljardin dollarin seteli. Jo vuonna 2006 wc-paperirulla maksoi Zimbabwessa noin 145 000 dollaria. Rahan arvo voi alentua niin nopeasti, että kun aamulla menet bussilla töihin, niin sinulla ei olekaan varaa maksaa illalla bussilippua koko päivän ansioillasi, koska rahan arvon on laskenut niin paljon.

Myös Munya on aivan varmasti miljönääri.

Ei kommentteja: